Aangepast gamen

Ik kan er niet meer omheen. Lin is een nerd. Als het aan haar lag zou ze de hele dag gamen op haar Nintendo Switch. Of Dungeons and Dragons spelen. Of grootse avonturen beleven terwijl ze iedereen met haar zwaard in de pan hakt.

Nou is gamen op een gameconsole of computer voor de gemiddelde mens best een haalbaar iets, alle knopjes en joysticks zijn best goed bedienbaar als je jezelf daarin traint. Maar voor Lin is dat toch net iets anders. Door haar beperkte motoriek omdat haar hersenen haar spieren niet zo goed aansturen zijn kleine knopjes behoorlijk onmogelijk. Daarom heeft Lins vader voor haar een besturingssysteem gemaakt, speciaal aangepast op wat zij wel kan. Omdat ik hier regelmatig vragen over krijg, dacht ik: laat ik eens opschrijven hoe dat precies voor Lin in elkaar geknutseld is zodat anderen daar misschien wat aan hebben.

Lin heeft een Nintendo Switch.
Met een MAGIC-NS adapter is deze aangesloten aan een
Xbox Adaptive controller.
Lin kan maximaal 1 joystick tegelijk besturen, er is gekozen voor de
Ultrastick 360 oval top joystick
en voor de knoppen hebben we een
Logitech Adaptive Gaming Kit

De knoppen en de joystick zijn vastgemaakt op een blad dat we zelf hebben gemaakt voor haar eetstoel. De joystick zit daar goed in verzonken (Lin kan nogal woest bewegen dus spullen moeten daartegen bestand zijn) en de knoppen zitten vastgeplakt op klittenvilt waarmee het blad bedekt is (zie ook de foto). Klittenvilt is het zachtste wat we konden vinden. Lin schuift nogal met haar polsen eroverheen dus als bescherming draagt ze ook altijd nog handschoenen (die elke paar maanden vervangen moeten worden omdat er gaten in komen, als iemand nog goede duurzamere ideeën heeft daarvoor dan zijn ze welkom!).

Lins gameblad met knoppen en een joystick.

Het was even puzzelen met de joystick om, via een usbkabel aangesloten op de computer, de juiste instellingen te krijgen. Ook is het even uitzoeken waar de knoppen ingeplugd moeten worden in de adaptive controller maar als dat eenmaal geregeld is dan heb je ook wat!

Bij het kopen van games checken we, na een eerste miskoop, altijd of deze te besturen zijn met een adaptive controller, dat is prima te vinden op de website van Nintendo. Als je op nintendo.nl helemaal naar beneden scrollt en bij controller staat er: Nintendo Switch-Pro-Controller, dan zit je goed.

Omdat Lin niet alle knoppen tegelijk tot haar beschikking kan hebben en één in plaats van twee joysticks heeft, checken we ook altijd wat er voor een game nodig is aan besturing. Het liefst vraag ik dat aan iemand die de game al heeft gespeeld.
Maar Lin kan met haar besturing nu dus heerlijk Animal Crossing, Pokémon Sword en bijvoorbeeld Mariokart spelen! Heel fijn zo in tijden waarin we veel vaker dan voor Corona thuis zijn.

Lin speelt Pokémon Sword.

Tips:

  • (sommige) Revalidatiecentra kunnen ook meedenken hierin. Bijvoorbeeld een ergo- of fysiotherapeut.
  • https://www.nmagaming.nl/

4 gedachten over “Aangepast gamen

  1. Enorm bedankt dat jullie dit delen, we zijn zelf nog heel zoekende met onze Adaptive Controller op onze X-box, maar hier staan goeie tips in! Voorlopig spelen we met de Co-Pilot functie, maar hierdoor moet er steeds iemand meedoen. Kan Lin haar rechterhand gebruiken? Sander zet maar 1 hand in wat spelen moeilijk maakt. Én joystick én knoppen tegelijk is niet mogelijk, hij moet voortdurend afwisselen… De joystick ziet er wel superdegelijk uit, we hebben er al een paar versleten hier 🙂

    Geliked door 1 persoon

    1. Hey! Lin kan haar rechterhand wel gebruiken maar volgens mij doet ze eigenlijk alles met links. Turn based games of spelletjes zoals animal crossing zijn daarmee prima te doen. Kunnen de knoppen voor Sander misschien nog op andere plekken? Hoofd, voeten, knieën, zijkanten van benen/armen? Er schijnt zelfs ook mondbesturing mogelijk te zijn.
      En de joystick houdt het al een jaar vol hier!

      Like

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat!