Wanneer gaat de wereld dood?

‘Wanneer gaat de wereld dood?’ vraagt Lin me terwijl ik haar instop. Hét moment voor grootste vragen. ‘Nooit toch?’ Hoopvol kijkt ze me aan.

Lins vraag raakt precies het thema waar ik op het moment veel mee bezig ben: vergankelijkheid. Alles gaat voorbij. De aarde. Het leven. Dit moment. Niets is blijvend. Extra aandachtig had ik Lin voorgelezen. Het slaapliedje zong ik deze keer wel vier keer. En terwijl ik haar een knuffel gaf, rook ik nog eens extra goed aan haar haar. Allemaal met het besef dat het zomaar voorbij kan zijn.

‘Dat weet ik niet,’ reageer ik op Lins vraag. ‘Over een seconde misschien, of over tien jaar, misschien wel pas over een miljoen jaar.’ Ik voel mijn hart samenkrimpen.
‘Miljoenmiljoenmiljoenmiljoen jaar?’
‘Dat kan ook. Maar dat de aarde op een gegeven moment niet meer bestaat, dat weet ik wel vrij zeker. Maar nu is hij er nog. Dus laten we samen van het nu genieten.’
‘Oké.’ Lin kruipt lekker onder haar deken en ik stop haar stevig in. Ik vouw haar hand om haar lievelingsknuffel heen.
‘Slaap lekker lieverd.’ Ik geef haar een dikke kus op haar wang. De tranen schieten in mijn ogen.
‘Slaap lekker. Tot morgen.’
‘Ja. Tot morgen.’ Fluisterend en met dichtgeknepen stem een ‘misschien’ toevoegend.

Zachtjes doe ik Lins kamerdeur achter me dicht. De tranen stromen over mijn wangen. Het besef dat alles voorbij gaat maakt me droevig. Het liefst zou ik dit soort momenten met Lin vastgrijpen, stevig mijn armen eromheen slaan en ze nooit meer loslaten. Maar zo werkt het leven niet.
Alles gaat voorbij. Álles. Zo ook het gevoel van droefheid dat samen met de tranen langzaam mijn lichaam verlaat en plaatsmaakt voor een gevoel van vrede. Ik voel me dankbaar dat ik Lins moeder mag zijn. Dat ik haar naar bed mg brengen. Dat ik in haar haar mag snuffelen.
En dat is alles wat nu telt.

Advertenties

5 gedachten over “Wanneer gaat de wereld dood?

  1. Ogg ik herken dit zo, vooral dat gevoel dat je haar in bed legt…. Het is een eer. Onze dochter van 14 maanden is ongeneeslijk ziek, in april de diagnose syndroom van Alpers gekregen. Ik heb alles op je site gelezen. Heel mooi geschreven en de blogs over de hulpmiddelen zijn heel informatief voor ons. Bedankt daarvoor.

    Like

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s