Fietsenstalling voor aso’s?

‘Is deze uhm fietsenstalling van jullie?’ vraag ik aan de mevrouw die de voordeur open doet. Ik wijs naar de drie fietsen en twee bakfietsen die op een rij de hele stoep blokkeren. De vrouw kijkt langs de deurpost opzij naar de fietsen.
‘Ja.’
‘Zo kunnen mensen er niet langs. Zou je wat ruimte kunnen maken?’
‘Mijn vriendinnetje gaat zo weg,’ zegt ze terwijl ze nog steeds langs me heen kijkt. Het voelt alsof we geen contact maken met elkaar.
‘Je hebt door dat mensen er zo niet langs kunnen heh? Mensen in een rolstoel enzo,’ doe ik nog een poging terwijl ik haar aan probeer te kijken.
‘Ja, mijn vriendinnetje gaat zo weg,’ de toon van haar stem is geïrriteerd en ze kijkt me nog altijd niet aan.
‘Oké, dankjewel alvast.’ Ik loop verder. Ik ben er vrij zeker van dat mijn missie niet is geslaagd.

Als ik over mijn schouder kijk zie ik dat de vrouw nadat ik weggelopen ben naar haar buren loopt die op een bankje voor hun huis zitten. Voordat ik aanbelde sprak ik ook al even met ze. Ze vertelden, wat ook al mijn observatie was, dat dit verre van de eerste keer was dat de stoep werd geblokkeerd door de fietsen van de buurvrouw. Ik ben benieuwd wat ze nu tegen haar zeggen.

Een kwartier later, ik heb mijn boodschappen gedaan, loop ik er weer langs. De fietsen staan helaas, zoals verwacht, nog precies hetzelfde. Jammer. Onwetendheid, daar kan ik nog mee leven. Maar wanneer je je, door mij gedwongen, bewust bent van de situatie die je hebt gecreëerd, verandert onwetendheid voor mij in asociaal gedrag en kan ik er geen begrip meer voor hebben.

Ik heb geen zin om nog een keer aan te bellen. Ik zet mijn boodschappentassen neer tegen het bankje van de buren -die zijn ondertussen verdwenen- en sleep de grijze bakfiets naar een iets betere plek.
Ik pak mijn tassen weer op en trillend van de adrenaline loop ik verder naar huis.

Een half uur later kijk ik uit het raam. De vrouw die de deur open deed staat buiten. Samen met een andere vrouw en een stel kinderen.
Ze bellen aan bij de buren van het bankje. Ik denk vrij zeker te weten dat het over de fiets gaat. Mijn hartslag gaat weer sneller. Zouden ze al gezien hebben dat hij aan de andere kant van het fietspad staat? Ik twijfel of ik er heen moet lopen. Of ik snel genoeg zou zijn. Door de afstand kan ik de gebaren niet goed interpreteren. Ik besluit niet te gaan. Te eng, ook al heb ik in dit geval meer dan gelijk. Ik hoop dat de vrouw niet al te boos is op haar buren want die hebben niks met mijn actie te maken.

Het vriendinnetje van de vrouw wijst naar de overkant van het fietspad en een deel van de kinderschare klimt in de bakfiets. Blijkbaar hadden ze hem al gezien. Ik denk na over wat eigenlijk mijn doel was van deze actie: de stoep toegankelijk maken voor iedereen. Maar misschien nog wel meer bewustzijn bij mensen creëren, zodat ze om zich heen kijken en rekening houden met anderen.
Het eerste doel is in ieder geval geslaagd. Over het tweede doel heb ik grote twijfels.
Ik ga broeden op een plan om ook mijn tweede doel te bereiken.

 

p.s. Ik heb bovenstaande blog twee weken geleden naar de gemeente gestuurd, nog geen reactie gehad. Daarnaast ben ik ook even met de buren van het bankje gaan praten. Ze vonden het maar knap van me dat ik een bakfiets die op slot staat aan de kant weet te krijgen 😉

Advertenties

11 gedachten over “Fietsenstalling voor aso’s?

 1. Dapper hoor, want oh wat kosten die dingen je energie! Ik erger me ook kapot aan auto’s die zonder geldige parkeerkaart op een parkeerplaats voor gehandicapten staan. Ik heb wel eens zelf kaartjes gemaakt en die stopte ik dan onder de ruitenwisser. Maar het helpt helemaal niks. Mensen gaan het pas zien als ze er zelf mee geconfronteerd worden, helaas.

  Liked by 1 persoon

  1. Ik weet dat dit een super late reactie is waarschijnlijk, maar in sommige gemeenten zijn de kaarten digitaal. Ik heb mijn passagierskaart aangevraagd in Beverwijk. Maar voor zaandam en Amsterdam moest die digitaal gekoppeld worden aan een kenteken. Dus niet overal hoef je een fysieke kaart neer te leggen.

   Als mensen echt zomaar ergens gaan staan is dat natuurlijk wel behoorlijk triest.

   Like

 2. Ik vind t stoer van je. Blijkbaar is het heel ‘urban’ om die bakfietsen en fietsen overal te stallen, in Amsterdam in ieder geval. Ook zoiets waar ik me aan erger: Bestel busjes van bijvoorbeeld de postpakketjes deel op de stoep parkeren waar precies een rolstoelentree is…. Ik heb wel eens een foto ervan gemaakt en boos online gegooid toen ik die dag daar fysiek teveel onder leed. Ik zou graag eens met je brainstormen online ofzo, om te kijken wat we kunnen bereiken in 020!

  Liked by 1 persoon

 3. Steeds meer fietsen, scooters, auto’s en zelfs vrachtwagens vullen de stoepen. Handhaving is nergens te bekennen en als je het meld dan komen ze een paar dagen later met “handhaving is langs geweest en heeft geen fiets aangetroffen”.

  Liked by 1 persoon

 4. Ja helaas, het komt voor en eigenlijk wéét men het wel en is het excuus altijd “ik ben zo weg dus het is maar voor even. Een enkele keer is het gewoon verkeerd inschatten van de ruimte die overblijft. Maar je hebt gelijk, meestal heeft men het pas door zodra men zélf met een rolstoel loopt.

  Liked by 2 people

 5. Ik heb van de week een handhavingsverzoek aan de gemeente gestuurd (heel officieel allemaal) ze hebben nu nog 7 weken om de boel te gaan handhaven op het Hugo de grootplein, laten we hopen dat het helpt ik hou je op de hoogte!

  Liked by 2 people

Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s